Članki

Dan odprtih vrat v DU Domžale

By: | Tags: | Comments: 0 | 10 maja, 2012

Ob Mednarodnem dnevu starejših 1.10. in v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje smo v DU Domžale obeležili z nastopom našega pevskega zbora Spominčice na festivalu v Cankarjevem domu in dnevom odprtih vrat. Ob tej priložnosti smo pripravili različne aktivnosti. . Namen dneva odprtih vrat je bil v prvi vrsti seznaniti lokalno skupnost z življenjem in aktivnostmi v domu, zato smo poleg ogledov doma pripravili tudi celodnevni program prireditev.

Dopoldanska slovesnost ob otvoritvi razstave izdelkov stanovalcev v okviru delovne terapije je v jedilnico privabila lepo število stanovalcev, svojcev, delavcev in drugih gostov, ki so z zanimanjem prisluhnili uvodnemu nagovoru direktorice doma gospe Danice Gostinčar. Direktorica doma je poudarila pomen aktivnega preživljanja prostega časa tudi v poznejših življenjskih obdobjih. Prav zato je v našem domu stanovalcem na voljo veliko oblik aktivnosti, ki se jih po svojih željah in sposobnostih tudi z veseljem udeležujejo. To dokazuje izredno bogata, raznolika in domiselna razstava izdelkov, ki jih stanovalci ustvarjajo pod mentorstvom delovne terapevtke Silve Demšar. Veliko veselje imajo z vrtom naši »vrtnarji«, ki so pridelali različne vrste zelenjave in zelišč. Drugim pa je pri srcu petje in priprava na nastope s katerimi »Spominčice« razveseljujejo sostanovalce. Veliko je še gibalnih in drugih aktivnosti, kjer stanovalci dokazujejo, da se z voljo in prizadevnostjo marsikaj doseže. »V izdelke, vrt, pevske nastope je bilo vloženo veliko truda, časa vsakega sodelujočega, kar je veliko vredno« je direktorica pohvalila, čestitala ter udeležencem poklonila nagelj.

Program se je nadaljeval nastopom, ki ga je pevski zbor Spominčice prejšnji dan predstavil v Cankarjevem domu. Zapeli in animirali smo tri pesmi, ki so jih poslušalci sprejeli z bučnim ploskanjem. Še posebej všečna je bila pesem Pod rožnato planino, ki sta jo v živo predstavila – naš fant s planine – gospod Štebal in dekle – gospa Bergant. Program je s svojim izborom pesmi popestrila gospa Prelovšek. Ob koncu smo preko videa pokazali še nastop Spominčic na Festivalu v Ljubljani. Podprli smo se s kavico, delovna terapevtka pa je vse povabila, da si lahko takoj in nato preko celega tedna ogledajo razstavo v knjižnici.

Popoldanski del je bil namenjen gibalni kulturi v našem domu.

Predavanje z naslovom »Gibanje je življenje«, ki sem ga predstavila Mojca Kerč je v uvodu osvetlilo pojem gibanja. Kako pomembna je kakršna koli oblika vadbe za človeka in katere kratkoročne in dolgoročne koristi prinaša človeku je bila vodilna nit, ki je pripeljala do izbora pravilnih vadbenih oblik glede na zdravstveno stanje, želje posameznika in njegovo pripravljenost za spremembe – na bolje. Nadaljevali smo z videoposnetki različnih vadbenih oblik v domu. V živo pa sta vadbo pod vodstvom terapevtk Silve in Estere predstavili skupina, ki vadi z elastičnimi trakovi in skupina za vadbo z velikimi žogami. Nagrajeni so bili z močnim aplavzom, ki jim bo, verjamem, dal voljo, da zagnano vadijo naprej.

Po končanem predavanju so bili gostje in svojci povabljeni, da se pridružijo terapevtski vadbi, ki je potekala v terapiji pod vodstvom terapevtke Mojce.

Uradni dan odprtih vrat smo zaključili v večernih urah, vendar pa ste vsi, ki si želite ogledati dom ali začutiti utrip življenja v njem vedno dobrodošli. Ogled doma je po predhodnem dogovoru s socialno delavko doma oz. drugim strokovnim delavcem možen vsak delovni dan dopoldan, saj takrat obiskovalci najmanj motijo življenje stanovalcev. Socialna delavka vas bo pospremila po domu in vam odgovorila na vaša vprašanja.

Živimo v središču Domžal, radi bi, da nas in naš način življenja spoznate in če vam lahko kakorkoli v okviru naših moči pomagamo, smo tu tudi za vas.

Mojca Kerč

DOSTOPNOST