Članki

Družabno življenje v domu

By: | Tags: | Comments: 0 | 10 maja, 2012

SKOZI LETO… V domu se vedno kaj dogaja

Star rek pravi: Kadar se pojavi veselje, mu odprimo okna in vrata, ker nikoli ne pride ob nepravem času.«, zato pri nas v domu »vestno« praznujemo vse praznike, če ga ni ,ga pa naredimo.

Obvezno je praznovanje najbolj veselega in norčavega dne v letu – Pusta. Naj se prav posebej pripravljamo s pripravo različnih okraskov, oblačil in skupin s svojimi koreografijami, ki so je prava paša za oči. Tako smo v preteklih letih lahko občudovali bolj ali manj znane osebe iz preteklosti od Egipta, Arabije, Amerike, Francije, Španije,Turčije, Slovenije…in še bi lahko naštevali. Praznovanja v maskah ali brez njih se z veseljem udeležujemo tako stanovalci in delavci. Vedno pa nas obiščejo tudi otroci iz bližnjih vrtcev.

Vsako leto kulturni praznik proslavimo z nastopi različnih pevskih zborov in recitacijami stanovalcev. Ravno tako praznujemo tudi materinski dan, ko vsak dobi tudi darilo.

Zelo se veselimo pomladi, saj se vsako leto podamo v Arboretum Volčji potok »občudovat« tulipane. Letos smo se imeli pav lepo, saj smo si jih lahko udobno ogledali kar z vlakca, ki nas je potem popeljal po celem parku. Posebej smo bili veseli tisti, ki nas noge ne ubogajo več kot včasih, saj smo si le tako lahko ogledali cel park. Bil je lep, sončen dan, ki nam bo še dolgo ostal v spominu.

V mesecu Maju romamo na Brezje, kjer se udeležimo dopoldanske svete maše. Z veseljem prepevamo, da odmeva po cerkvi, saj smo ponavadi sami. Letos pa so se nepričakovano srečali s stanovalci iz dveh drugih domov. Malo smo morali paziti, da smo šli na svoj avtobus.

Naše romanje se nato spremeni v izlet na Bled, kjer si v kavarni ob jezeru privoščimo prave blejske kremšnite in kavico. Imamo srečo, da je vreme vedno na naši strani in lahko uživamo v lepem razgledu. Nato se podamo na krožno vožnjo okoli jezera. Včasih smo se peljali s kočijo, sedaj pa kar z avtobusom. Občudujemo panoramo in prepevamo o otočku sredi jezera, po jezeru bliz` Triglava in druge pesmi, ki se vrstijo tja do doma, kamor prispemo veseli in prijetno utrujeni.

Zelo nestrpno pričakujemo lepe, tople poletne dni, saj takrat veliko časa preživimo na terasi. Tam imamo telovadbo in druge aktivnosti. Vsak teden pa igramo tombolo in se borimo za nagrade. Te igre se od tedna do tedna veselimo in pričakujemo , tako da takrat vsi ozdravijo in nihče se noče iti kopat samo da smo lahko navzoči . Vsi smo zelo na »trnih« in številke kar prepočasi prihajajo iz vrečke, pa še takrat niso vse prave.Kaj hočemo igra je pač igra. Pa drugi teden več sreče.

Občasno se podamo tudi na sprehode v bližnjo okolico doma. Letos smo obiskali več razstav v Menačnikovi domačiji in uživali v lepoti razstave ter gostoljubju gostiteljic v domačiji.

Poletje kar prehitro mine – ampak nič zato, saj je pred nami naš vsakoletni piknik, kjer se imamo spet prav lepo. Posebej so na pikniku počaščeni stanovalci,ki so v domu okroglo število let. vsi jim zaploskamo. Potem uživamo ob domačih in tujih nastopajočih – še posebej pa v plesu. Za katerega nam nikoli ne zmanjka moči. Pa saj smo se tudi dobro podprli zs hrano in pijačo,brez česar ni pravega piknika. Veseli smo če se piknika udeležijo svojci in prijatelji, da skupaj tudi zapojemo in se pogovorimo.

Z jesenjo pa pride tudi Martinovanje , ki je v našem domu eden od večjih praznikov. Vedno se ga veselimo, saj ob dobri hrani in pokušini več vrst vina vedno tudi zaplešemo. Za prijetno glasbo in razpoloženje sedaj že nekaj let skrbi ansambel Habjanič. Seveda tekmujemo tudi v raznih igrah. Predvsem je priljubljen ples okoli stolov in igra s klobuki. Vmes pa slišimo tudi kakšno prijetno in tudi zbadljivo pesmico ali recitacijo.

Ure zabave kar prehitro tečejo…

December je v domu prav poseben mesec, saj skoraj ni dneva, da se nebi kaj dogajalo.

Vsako leto nas obišče Miklavž in seveda prinese tudi darila.

V atriju doma lahko vsak december občudujemo razstavo jaslic, ki privabi v naš dom veliko obiskovalcev, kar nam je zelo všeč. Zelo smo veseli otrok iz vrtcev in šol, ki nam tudi zapojejo in zaplešejo.

Že je tu druga polovica meseca, ko si stanovalci, delavci in njihovi otroci skupaj ogledamo predstavo, po kateri nas obišče Božiček, ki vsem prinese darila. Prav imenitne pa so tudi fotografije s tem prijaznim možem.

Posebno doživetje je tudi božično-novoletni koncert. Vsako leto nam nastopajoči z imenitnim in doživetim nastopom pričarajo slovesno in veselo razpoloženje.

In ob koncu leta – silvestrujemo!

Praznično okrašena in lepo pripravljena jedilnica vzbudi v nas lepo, slovesno in veselo vzdušje za praznovanje. Že sedaj se veselimo srečelova, kjer vsak dobi svojo srečko, prijetnega plesa ob zvokih narodnozabavnega ansambla. V kuhinji obenem s slovesnim menijem poskrbijo tudi za dobro ohlajen šampajec s katerim nazdravimo«ob polnoči«. Ne manjka tudi manjši ognjemet in zdravica, ter želje za vse dobro v novem letu.

Da nam preko leta nikoli ni dolgčas ob četrtkih nastopajo pri nas različni pevski zbori, glasbene in igralske skupine, pevci, otroci ali pa so organizirana potopisna in naravoslovna predavanja ter različne delavnice.

V spodnjem prehodnem hodniku lahko celo leto občudujemo razstave različnih slikarjev iz bližnje in daljne okolice doma.

Vsaka dva meseca skupaj praznujemo rojstne dneve. Vsi slavljenci se zberemo v jedilnici, kjer nas pričaka vesela melodija iz harmonike in petje ljudskih pevk. Prav sem se prileže tortica in kozarček »rujnega«. Veseli smo voščila in rdečega nageljčka. Seveda tudi zaplešemo in zapojemo.

Stanovalci, ki želijo praznovati svoj rojstni dan, tudi na svojem oddelku, imajo praznovanja v dopoldanskem času. To je prav posebno presenečenje, ko vsi mislijo, da bo telovadba, pa se zasliši »freh« in potem čestitke slavljencu kar dežujejo. Poveselimo se, malo popijemo, prigriznemo – predvsem pa iz vsega srca zapojemo – še na mnoga leta slavljencu.

DOSTOPNOST