Članki

Glasbena spominčica Rotary kluba Domžale in Doma upokojencev Domžale

By: | Tags: | Comments: 0 | 13 junija, 2019

Rotary klub Domžale in Dom upokojencev Domžale sta letos zasnovala in pričela z izvajanjem projekta »Glasbena spominčica«. Projekt je namenjen izboljšanju zdravstvenega stanja in splošnega počutja ljudi, ki jih je prizadela demenca.

Ob tej priložnosti so v sredo, 12. junija 2019, v Domu upokojencev Domžale pripravili krajšo slovesnost, ki so se je udeležili direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar, predsednik Rotary kluba Domžale Janko Velkavrh, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, direktor Medgeneracijskega centra Bistrica Primož Cimerman, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar,člani Rotary kluba Domžale ter zaposleni in oskrbovanci Doma upokojencev Domžale. Na prireditvi, ki jo je povezovala Mojca Kerč iz Doma upokojencev Domžale, je v krajšem kulturnem programu nastopil Godalni kvartet Emona.

Ob tej priliki je Janko Velkavrh, predsednik Rotary kluba Domžale v okviru izvajanja projekta »Glasbena spominčica« direktorici Doma upokojencev Domžale mag. Nataši Zalokar izročil pet kompletov slušalk za predvajanje glasbe dementnim oskrbovancem Doma upokojencev Domžale. V krajših pozdravnih nagovorih so predstavili namen in cilje projekta ter način njegovega izvajanja.

Janko Velkavrh, predsednik Rotary kluba Domžale je direktorici Doma upokojencev Domžale mag. Nataši Zalokar izročil pet kompletov slušalk za predvajanje glasbe dementnim oskrbovancem doma.

Kot je v nagovoru dejal Janko Velkavrh so se za akcijo »Glasbena spominčica« odločili, ko so si člani Rotary kluba ogledali ameriški film »Alive inside«, kjer so s predvajanjem glasbe dementnim osebam povrnili delno komunikacijo in s tem povrnili odzivanje na dogodke. Za to priložnost so spodbudili mlada pripravnika Jureta Miklavčiča in Vida Klopčiča, da sta poiskala kvalitetne slušalke za predvajanje glasbe ter glasbene predvajalnike, ki jih bosta s pomočjo sorodnikov dementnih oseb naložila z njihovo najljubšo glasbo. Saj je v dementnih ljudeh v možganih center za glasbo bolj ohranjen kot centri za komunikacijo. Dementni ljudje ob glasbi zaživijo, začnejo pa počasi komunicirat. Marsikdo, ki že leta ni povedal ničesar, je sčasoma začel govoriti besedo po besedo. Za Dom upokojencev Domžale so se zavzeli zaradi tega, ker je to dom z dolgoletno tradicijo in seveda ker je v okolju, kjer deluje Rotary klub Domžale. Že se veselijo, če bodo rezultati odlični, v kar ne dvomijo, da bodo začeli projekt nadgrajevati v širšem območju. Rotary klub je ponosen, da lahko pomagajo na lokacijah, kamor standardne pomoči ne morejo.

Janko Velkavrh, predsednik Rotary kluba Domžale je prepričan, da bodo rezultati projekta odlični.

Tjaša Kobol, zaposlena v Domu upokojencev Domžale, je v krajšem govoru dejala, da se bo zavzemala za kvalitetno izvajanje programa za dementne osebe in bodo skupaj z Juretom in Vidom pripravili glasbene spomine iz mladosti oseb, ki so sedaj dementne. Seveda verjame v uspeh in s tem boljšo odzivnost. Z dementnimi osebami imajo v domu veliko izkušenj, saj se na tem področju veliko izobražujejo.

Vse zbrane je pozdravila tudi direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar, ki se je razveselila sodelovanja z Rotary klubom Domžale. Prepričana je, da bo ta projekt vsaj delno ustavil razvoj demence, upa pa tudi v izboljšanje in kvalitenejše življenje dementnih oseb in svojcev. Kot je dejala v nadaljevanju, je glasba v človeku močno zasidrana, saj jo poslušamo ob podoknicah, veselicah, porokah, navsezadnje tudi ob pogrebih. Glasba nas druži v veselju, žalosti ali bolečini, znano pa je tudi, da v demenci zmanjšajo verbalne sposobnosti, če jo večkrat vrtite. To so spoznali tudi v Rotary klubu Domžale, ki so ponudili sodelovanje. Še posebej pa je vesela, ker gre za medgeneracijski projekt. V domu izvajajo veliko izobraževanje še posebej za oskrbo dementnih stanovalcev. Zato se veseli še nadaljnega medgeneracijskega sodelovanja.

Vsi sodelujoči na projektu so bili zelo veseli obiska prireditve, saj so tako dobili spodbudo za nadaljevanje dela na projektu Glasbena spominčica.

 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

DOSTOPNOST