Članki

Med zdravilnimi zelišči na dolenjskem

By: | Tags: | Comments: 0 | 10 maja, 2012

Kot vsako leto smo se s stanovalci DU Domžale tudi letos odpravili na jesenski celodnevni izlet. Kraj in vsebino izleta smo izbirali celo poletje, saj je bilo želja in predlogov res veliko. Končno smo se odločili za obisk ekološke zeliščne kmetije Plavica sredi neokrnjene narave dolenjskih gričev. Program smo oblikovali tako, da so se izleta lahko udeležili tudi slabše pokretni stanovalci.

V teh pozno jesenskih dneh smo prav veseli, če nas obišče sonce. Še lepše pa je, če nas že zjutraj pozdravi prav na dan, ko se odpravljamo na naš težko pričakovani izlet. Dobre volje smo se posedli v avtobus. S pesmijo, recitacijami in šalami nam je čas hitro minil do prvih dolenjskih vasi, ko so nas stanovalke, ki so bile v teh krajih doma, seznanile s svojim domačim krajem. Vasi so bežale mimo nas in v zaselku Cerovec nas je cesti že pričakoval gospodar Plavice – Jože Majes. Povabil nas je na svoj s soncem obsijan vrt, kjer so nas že pričakale klopi. Pričakujoče smo se zazrli v klenega gospoda Jožeta, ki se ima svojemu zdravju in energiji, ki jo izžareva, kot je poudaril kasneje, zahvaliti prav svojim zdravilnim rastlinam.

Za dobrodošlico sta nam z ženo najprej postregla s kruhom in čemaževim namazom ter zeliščnim čajem. Ker nas je večina težje hodila , je g. Jože nabral nekaj zdravilnih rastlin s svojega vrta nato pa na izviren in prijeten način predstavil posamezne zdravilne rastline – kako se pripravijo in pri katerih boleznih in tegobah se jih varno uporablja.

Nekatere rastline smo poznali, druge smo malo pozabili, za marsikatero smo slišali prvič.

Govoril je o gabezu in njegovih učinkih pri zvinih, oteklinah. Kopriva dobro vpliva na sestavo krvi. Ameriški slamnik naj uživamo po kapljicah med boleznijo. Slezenovec j e najboljše zdravilo za izkašljevanje. Pri obolenjih želodca pa je dobra meta. Vendar ne katerakoli. Tinkturo materine dušice je treba grgrati ob bolečinah v grlu in sivka zmanjšuje bolečine v sklepih in pri glavobolih. Pa še divji kostanj in šentajanževka … kdo bi si vse to zapomnil.

Svojo razlago popestril z vpletanjem ljudskih modrosti in naukov. Kot npr. – da bolezen nastane predvsem zaradi slabe naravnanosti našega duha. Zamere, jeza, žalost, prepiri in druga negativna čustva so vzrok za veliko naših bolezni. In pregovor »Smeh je pol zdravja » ni iz trte zvit.

Koristnih napotkov je bilo res veliko, samo kaj ko je bil čas kar prekratek za vsa vprašanja in razlage. » Prav dobro bi bilo, če bi g. Jože prišel kdaj k nam v dom in nam še kaj povedal »., smo izrazili svoje želje. » Seveda! Prav rad, saj se vsako sredo vozim mimo vas.« je bil takoj pripravljen g. Jože.

Nakupili smo si nekaj zeliščnih pripravkov in čajev, potem je bil že čas za kosilo v bližnjem gostišču, kjer nas je ob dobri hrani na koncu s harmoniko razveselil tudi naš zeliščar. Seveda smo zapeli in s pesmijo nadaljevali celo pot domov. »Smo že v Domžalah« se je kar naenkrat med pesmijo oglasila ena od stanovalk. Zaploskali smo šoferju, ker nas je varno in potrpežljivo vozil in se z vso prtljago vred skobacali iz avtobusa.

Bil je prijeten sončen dan, ki nam bo še dolgo ostal v spominu.

Mojca Kerč

 

DOSTOPNOST