Članki

Pustovanje

By: | Tags: | Comments: 0 | 6 marca, 2017

Pustno rajanje maškar v Domu upokojencev Domžale

V naših krajih se danes mudi pust, ki nikoli ni brez suhih in mastnih ust. Za današnji dan veljajo malo drugačna pravila kot za druge dni. Lahko se namreč našemiš v karkoli si želiš, pri tem pa ti v pomoč domišljija, ki ne pozna meja. Zato si marsikdo nadene na glavo takšno ali drugačno masko ali se obarva obraz in se odene s kakšnim pisanim oblačilom ter seveda po možnosti opremi še s kakšnim primernim pripomočkom, da je maškara predstavljena v celoti. Potem, ko je vse to odkljukano, pa se je pa potrebno še komu malo pokazati. Najbolj primerni trenutki za takšne stvari so pustna rajanja, ki jih je na današnji dan vsepovsod polno.

Pustnemu rajanju so se danes predajali tudi v Domu upokojencev Domžale. V tamkajšnji avli so za njihove oskrbovance pripravili pustovanje, pridružili pa so se jim tudi zaposleni, kateri so pripravili tudi zanimiv pustni program. Vsi prisotni pa so bili večinoma našemljeni in to v različne like. Ker domišljija ne pozna meja, po besedah direktorice mag. Nataše Zalokar, imajo v njihovem domu veliko pustne opreme, ni bilo nobenega problema našemiti se v karkoli je srce poželelo.

Tudi program je bil pustno obarvan, se pravi šaljiv, na koncu pa tudi sladek, saj so se posladkali z ocvrtimi miškami. V programu, ki ga je vodila Mojca Kerč, so zaposlene zaplesale Kankan, seveda so bile temu primerno tudi oblečene ter ples stonoge. Vmes so se zavrtele tudi preostale maškare. Poleg plesa so bile na programu tudi glasbene točke, za kar sta poskrbela harmonikarja in »Manca Špik«, ki je zapela pesem. S pustnim rajanjem so oskrbovanci in zaposleni Doma upokojencev Domžale pustu pomagali pri odganjanju zime. Kot smo uspeli izvedeti ta že pakira svoje kovčke, saj se odpravlja na Antarktiko, kjer jo pričakujejo z odprtimi rokami.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

DOSTOPNOST