Članki

82834816 2347238192046684 3476698428937863168 o

V Domu upokojencev Domžale prisluhnili ubranemu petju moških glasov

By: | Tags: | Comments: 0 | 23 januarja, 2020

Živimo v času, ko velikokrat poslušamo, kako hitimo, nimamo dovolj časa za naše otroke, kaj šele zase. Slišimo, kako je bilo nekoč lepo, ko so se ljudje po večerih družili ob domačih kmečkih opravilih. Takrat so nemalokrat nastale lepe stvari, ki so se ohranile do danes. Med njimi so zagotovo tudi ljudske pesmi, ki jih je v naši bogati zakladnici kulturne dediščine zelo veliko.

In del te zakladnice ljudskega petja in godčevstva so bili v sredo, 22. januarja 2020, deležni oskrbovanci v Domu prijaznih ljudi, v Domu upokojencev Domžale, ko so se v jedilnici na koncertu ljudskih pesmi predstavili pevci Moškega pevskega zbora upokojencev Janez Cerar iz Domžal, ki jih vodi Marika Haler. Pevci in ena pevka zbora ohranjajo tradicijo ljudskega petja in s tem tudi besedila, ki so jih v preteklosti največkrat peli ob kmečkem delu. In nostalgija je res bila velika, saj so peli same lepe stare narodne pesmi. Z zborom je zapel tudi njihov nekdanji član, sedaj pa oskrbovanec Doma upokojencev Domžale, Andrej Zalokar. Da so nekatere pesmi lepše zvenele, je s »frajtonerco« pripomogel pevec zbora Brane Markič.

Kot so se včasih zbrali v topli izbi ob zakurjeni krušni peči, so se tudi oskrbovanci in strokovni delavci ter prostovoljci zbrali v velikem številu v večnamenskem prostoru in prisluhnili ubranemu petju moških glasov, pevci pa so imeli na glavi tradicionalne domžalske slamnike. »Dekleta jočejo, fantje odhajajo, v Ljubljano hitijo, da dekleta dobijo, jim lepo govorijo, da zmedeno se jim smejijo …«, vse to in še mnogo več so oskrbovanci doma slišali v besedilih ljudskih pesmi, katerim so svoj piskerček pristavili tudi sami in s tem dokazali, da čeprav precej v letih, še vedno uglašeno žvrgolijo lepe slovenske ljudske pesmi.

Ker ni dovolj le uživati ob prepevanju, so pevci skušali pokazati tudi s samo vsebino, ki jo slišimo le, če besedilu dobro prisluhnemo. Pevci so že vsi v vrsti upokojencev, kljub temu pa še vedno izgledajo kot mladi fantje, ker so bile pesmi zapete iz srca, pa so to začutili vsi zbrani.

Slovenija je čudovita dežela, kraj kjer smo doma, je naš dom. Je lahko še kaj lepšega?

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

DOSTOPNOST