Članki

32555726 1412649072172272 1582100922023018496 o

Nastop moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale

By: | Tags: | Comments: 0 | 21 maja, 2018

Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture, ki poteka med 11. in 20. majem 2018, četrtič pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi.

V Domžalah je teden ljubiteljske kulture začel Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale z zborovodkinjo Mariko Haler, ki je s svojim petjem ljudskih in narodnih pesmi popestril dopoldan oskrbovancem Doma upokojencev Domžale. Nekatere pesmi je z igranjem na frajtonarico popestril njihov pevec Brane Markič.

Odprtja Tedna ljubiteljske kulture se je v Domu upokojencev Domžale udeležil tudi Matej Primožič, vodja Območne izpostave Domžale, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki nam je povedal, da vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se po vsej Sloveniji in v zamejstvu, v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in prek območnih izpostav JSKD pripravljajo skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, itd. Tudi na domžalskem območju bodo v sklopu Tedna ljubiteljske kulture potekali številni dogodki. Slovenija se s Tednom ljubiteljske kulture tako pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture se premierno z odprtjem začne v enem od slovenskih središč, nadaljuje z večjimi regijskimi dogodki, ki se povezujejo z več kot 1.000 lokalnimi dogodki po vsej Sloveniji.

Namen projekta je priznanje več kot 107.000 kulturnim ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko, torej brez plačila za svoje delo, namenjajo kulturi. Projekt prek pestrega kulturnega dogajanja povezuje vse prebivalce Slovenije in zamejstva in izpostavlja kulturni ter družbeni pomen ljubiteljske kulture v naši državi. S Tednom ljubiteljske kulture osveščamo in pod enotno podobo predstavljamo vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DOSTOPNOST