Članki

slika1 1

Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

By: | Tags: | Comments: 0 | 2 oktobra, 2020

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v ponedeljek, 28. septembra 2020, obiskal Varstveno delovni center Litija, Urad za delo, Center za socialno delo Domžale, Dom upokojencev Domžale ter Dom počitka Mengeš enota Trzin. Svoj obisk je zaključil v Medgeneracijskem centru Komenda. Namen njegovega obiska je bila seznanitev z razmerami na terenu, ter z delovanjem domov za starejše in socialnimi službami.

Ob izjavi za medije je ob koncu obiska Centra za socialno delo Domžale in Doma upokojencev Domžale, minister Janez Cigler Kralj dejal, da ob obisku na terenu obišče zavode in institucije iz okvirja njegovega resorja, obiskal je Varstveno delovni center Litija, Urad za delo, Center za socialno delo in Dom upokojencev v Domžalah, Dom počitka Mengeš enota Trzin. Svoj obisk je zaključil v Medgeneracijskem centru Komenda. Na obisku Urada za delo za zaposlovanje Domžale so mu povedali, da trend zaposlovanja nezaposlenosti občasno narašča, zatem pa spet pade, odvisno od potreb delavcev in narave dela. Na Centru za socialno delo Domžale pa se je minister seznanil s stanjem na področju socialnega dela. Minister je zadovoljen s tem, saj imajo v Domžalah dobro ekipo, so strokovni in predano opravljajo svoje delo.

V Centru za socialno delo Domžale je veliko izzivov. Ena od glavnih treh prioritet ministra Janeza Ciglerja Kralja je tudi področje socialne pomoči, ureditev projekcij in bolj razumljiv preprost sistem socialne pomoči. Na Centru za socialno delo Domžale podpirajo te usmeritve. Minister si prizadeva, da naj gre socialna pomoč h tistim, ki jo resnično potrebujejo, za ostale pa si prizadevajo, da bi delo postalo vrednota, da bi se splačalo delati in ne sprejemati sociale.

Minister je obiskal tudi Dom upokojencev Domžale, kjer se je seznanil z delovanjem doma. Obisk je glede razmer prilagojen in omejen, stanovalce domov moramo obvarovati, s tem, kako delujejo na lokalnem okolju, sta ministra seznanili direktorica doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar in podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec. Minister se je z obema gostiteljicama seznanil tudi o sodelovanju, ko je bila razglašena pandemija. Ministra veseli, da so to odlične zgodbe, ko lokalna skupnost, občina in domovi sodelujejo. To je dobra podlaga, da v kolikor bi se spet zaostrile razmere, je to dober temelj v sodelovanju, da se virus čim hitreje zajezi. Trenutno v Domu upokojencev Domžale zaenkrat nimajo obolelih za virusom.

Ministra pa je direktorica seznanila z izzivom, ki ga ta stavba z arhitekturo Doma upokojencev ponuja, saj je dom star 40 let, leta 2012 so ga energetsko sanirali, saj je taka razdrobljena arhitektura energetsko zelo potratna, zato v lokalnih neurjih dom pokaže tudi svoje slabosti. Minister se je srečal tudi z delom, ki ga opravljajo ekipe zaposlenih, videl je predane in strokovne ljudi, ki požrtvovalno pristopijo k reševanju problema z virusom. Da ne bi bili stanovalci domov ob karanteni preveč osamljeni, seveda obiski so dobrodošli, ampak od svojcev naj vsak sam premisli, če je bolan ali prehlajen, da naj rajši odloži obisk svojca v domu, da se virus ne prenese.

Direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar je dejala, da imajo za vsak slučaj pripravljeno rdečo cono ob morebitnem vnosu virusa v dom, za stanovalce pa celo sezono skrbijo, da se razvedrijo. Tako so imeli poleti na ploščadi pred domom svete maše, razvedrile so jih s svojim petjem in igranjem različne skupine in pevski zbori, praznovanje rojstnih dni so opravili tudi zunaj. Sedaj, ko je postalo hladno, pa se bodo po navodilih NIJZ sestajali v jedilnici. Minister je pozdravil in se srečal tudi z nekaj stanovalci, ki so pred kratkim praznovali rojstni dan. Ministru in direktorici pa je skupno, da morajo dobro sodelovati in se obveščati, če bi do morebitnega vnosa virusa v dom vendarle prišlo.

Več o ministrovem obisku si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DOSTOPNOST