Članki

Revija pevskih zborov

By: | Tags: | Comments: 0 | 28 junija, 2013

Lanska zmaga na reviji pevskih zborov stanovalcev in zmaga zborov zaposlenih v socialnih zavodih Slovenije je poleg veselja prinesla organizacijo dveh revij v letošnjem letu.Ker pa je bilo prijav za zbore zaposlenih premalo, smo se odločili, da zapojejo stanovalci in delavci na isti reviji pod sloganom Pesem nas povezuje. Miselne priprave za revijo smo začeli že takoj po zmagi stanovalcev, postale bolj intenzivne v iskanju primernega prostora in organizatorja po zmagi zaposlenih, v konkretno akcijo pa smo stopili v januarju z izdelavo grafične podobe in pošiljanjem vabil in prijavnic vsem socialnovarstvenim zavodom. Zavedali smo se, da bo to dokaj zahteven projekt, ker prvikrat združujemo reviji in bomo na določenih področjih orali ledino. Na uvodnem sestanku smo za organizatorja izbrali plesno šolo Bolero, ki je prevzela pripravo dvorane in tehnični potek revije (snemanje, glasba, bend…) Priprave so res tekle dolgo časa. Vsak dan pa je prinesel nove ideje, izzive, spremembe in zadolžitve. Tako smo terapevtke prevzele dokončne prijave in programski del, scenarij prireditve, komunikacijo z zbori in organizatorjem, logistiko, hostese, ter povezovalno vlogo med sodelavci in stanovalci, ki so bili direktno ali posredno vključeni v projekt. Za finančni del in darila zborom je s pomočjo sponzorjev (občina Domžale, cvetličarna Omersa, Mega M. ,Hartman, Galerija Lenček, župnijska Karitas Domžale, Macuka, Impuls Domžale, Simps’s in Orehek Janez s.p.) poskrbela naša direktorica mag. Nataša Zalokar, za prehrano pa naša kuhinja.

Stanovalci so z vso zavzetostjo in veseljem že lansko leto v okviru delovne terapije pod vodstvom delovne terapevtke Silve in sodelavk začeli z izdelavo spominskih daril – klobučkov iz slanega testa za vse udeležence. Zadnji teden pred revijo pa so vneto pekli domače piškote za pogostitev na reviji. Zelo zagnani smo bili tudi v pripravi programa. Bilo je ogromno vaj za ples in petje. Pripravili smo dve plesni točki v koreografiji delovne terapevtke Tjaše. Ples v dežju so zaplesali stanovalci in zaposleni skupaj, dinamični can-can pa zaposlene v Domu. Vadila sta tudi oba zbora Spominčice in Nova Zarja.

Zadnji teden so se priprave res postale zelo intenzivne in komaj smo čakali da vse te priprave, dogovori in ideje končno zaživijo. Deževno jutro nas ni motilo, ko smo se z vso mogočo opremo »selili« v halo, kjer so se nam pridružile hostese iz vrst naših sodelavk, študentov, sorodnikov, prijateljev… in cela družba je zažarela v rdeči barvi ter se z vso srčnostjo lotila pripravljanja miz in priboljškov za naše goste. Prvi gostje so prišli že zgodaj in čas je bil za sprejem. V tem deževnem dnevu se je okolica hale »izkazala« v netoleranci in nerazumevanju starejših, ko so le-ti med dežjem počasi izstopali iz kombijev in avtobusov in je prišlo v tisti uri do manjših zastojev v prometu in dostavi. Razpoloženje se je vsem udeležencev takoj popravilo v dvorani ob toplem obroku, kavici, piškotih in sadju. Dvorana pa je popolnoma zaživela z uvodno pesmijo, ki so jo pevovodje kot predstavniki svojih zborov na odru in vsi ostali udeleženci iz srca zapeli. Po uvodnih govorih ge. podžupanje Andreje Pogačnik Jarc, direktorice DU Domžale mag. Nataše Zalokar in predsednika upravnega odbora skupnosti socialnih zavodov Slovenije g. Borisa Koprivnikarja je spet spregovorila pesem. Najprej lanskoletnih zmagovalk Spominčic in nato Nove Zarje. Predstavljena so bila pravila letošnje revije in komisija, ki je ocenjevala petje zborov. Nato pa so zapeli zbori stanovalcev iz domov , ki še niso zmagali na reviji in zbori zaposlenih. Petje sta popestrili plesni točki Ples v dežju in can-can, ki sta res poželi ogromen aplavz in ovacije. Opoldne smo revijo prekinili in podelili priznanja in darila vsem zborom, ki so bili na vseh 20-tih revijah. To je posebna ljubezen do petja in tradicije ohranjanja druženja med domov, zato jih bom kar naštela: DU Šmarje pri Jelšah, Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, SVZ Dutovlje, in prvi organizator revije DSO Novo Mesto . Praznovanje se je nadaljevalo z dvema ogromnima tortama za vse iz naše kuhinje in seveda pesmijo Kolkor kapljic tolko let… – naj se revija nadaljuje in razveseljuje.

Prijetno pa so nas presenetili tudi dijaki srednje šole in gimnazije Domžale, ki so tisti dan plesali četvorko na ploščadi pred halo in po nastopu nam v hali predstavili del svojega plesa Vodila jih je ga. Janja Pušl iz plesne šole Bolero, ki je tudi povezovala program.

Med nas so prišle tudi članice iz KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje, da so nam v živo predstavile obrt pletenja kit iz slame ter izdelke, kar so si gostje lahko ogledali in se tudi preizkusili v pletenju.

Po končanem tekmovalnem delu je nastopil napet trenutek, ko je predsednica komisije ga. Marika Haller razglasila, da je v kategoriji zborov stanovalcev zmagal Koroški dom starostnikov PE Slovenj Gradec in med zbori zaposlenih Dom Dr. Jožeta Potrča Poljčane. Oba zmagovalca sta bila prijetno presenečena in sta prejela zmagovalne srčke, slamnike in plakete. Novi organizator 21. revije je bil na podlagi žreba med zbori stanovalcev, ki še niso zmagali izbran Dom Danice Vogrinec Maribor. Vsi zbori so za spomin na 20. revijo prejeli spominske plakete, šopke, medena darila in naše »srečne« klobučke.

Dan se je prevesil v popoldne in čas je bil da za nas poskrbi Vivo catering z okusnim kosilom. Za ples in zabavo pa je poskrbela glasbena skupina Black and White. Vsi naši gostje so bili zelo zadovoljni In so s prijetnimi občutki zapuščali Domžale. Nekaj zborov si je po prireditvi tudi ogledalo naš Dom in bili so navdušeni nad njim in okolico.

Proti večeru smo zaključili s praznovanjem . Vsi sodelavci smo bili zelo zadovoljni s potekom in organizacijo. Čestitali smo si – uspelo nam je zelo uspešno izpeljati 20. Revijo pevskih zborov. Res smo dom srčnih ljudi. Bravo mi!

V imenu stanovalcev in zaposlenih DU Domžale – Mojca Kerč

DOSTOPNOST